حوثی ها با ادعای حمایت از نوار غزه در برابر ادامه جنایات جنگی اسراییل ، در چند روز اخیر حمله های خود به کشتی هاییکه از تنگه باب المندب عبور می کنند را افزایش داده اند. دولت آمریکا هم با سرهم بندی یک « ائتلاف بین المللی» همراه با انگلستان به حمله های نظامی علیه حوثی ها دست زده اند. آیا تداوم در گیریهای متقابل به یک جنگ منطقه ای کشیده خواهدشد؟ نقش ایران در این درگیریها چیست؟
در عرض یک هفته ارتش آمریکا سه بار عملیات نظامی علیه حوثی ها انجام داده است ، آخرین آن سه شنبه بود. جان کربی سخنگوی امنیت ملی آمریکا می گوید : «در یمن ما بدنبال یک جنگ نیستیم،ما نمی خواهیم جنگ گسترش یابد ، اما در برابر حوثی ها به دفاع از خود ادامه خواهیم داد و در صورت لزوم به آن شدت خواهیم داد» شب های 11 و 12 ژانویه ارتش آمریکا و انگلستان تاسسات حوثی ها را مورد حمله نظامی قرار دادند.
آیا در گیریهای حوثی ها با آمریکا و انگلستان می تواند به یک صحنه جدید جنگی تبدیل شود؟
جو بایدن رئیس جمهور حمله به حوثی ها را به این شیوه توجیه می کند: « حمله به حوثی ها جواب صریح به آنها ست که پرسنل آمریکا را تهدید کرده و به کشتی های متحدان ما حمله ور شده اند و مانع عبور و مرور آنها هستند.» انتلافی که آمریکا سرهم بندی کرده است شامل کشورهای استرالیا ، بحرین ، کانادا ، دانمارک ، آلمان ، هلند ، نیوزلند و کره جنوبی می شود.
فرانسه که در دریای سرخ حضور دارد از زبان مکرون اعلام کرده است که فرانسه در حمله نظامی علیه حوثی ها شرکت نخواهد کرد.
مقاله ای در « مجله تایم» می گوید که : « بالا گرفتن تنش که به تقویت بسته شدن راه دریایی کمک می کند ، امکان تبدیل شدن به یک جنگ منطقه ای را دارد ، یعنی همان چیزی که دولت بایدن خواهان جلوگیری از آن است.عملیات نظامی آمریکا می تواند مذاکره بین حوثی ها و عرستان سعودی را به خظر اندازد و توافق های آمریکا و ایران رازیر بگیرد.»
آمریکا دوباره حوثی ها را وارد لیست تروریسم کرده و بدین ترتیب می خواهد آنها را از دست یافتن به سیستم مالی جهانی محروم کند.
اضافه بر ادعای حوثی ها در دفاع از فلسطین می توان به دلایل داخلی هم اشاره کرد. حمایت مردم یمن و منطقه از مردم فلسطین بالاتر رفته است و بدون تردید حوثی ها می خواهند بیشترین بخش های مردم در کشور را بسوی خود جذب کنند. تظاهرات چند صد هزاری مردم یمن در اعتراض به بمباران کشورشان بوسیله آمریکا و انگلستان در 12 ژانویه در صنعا موفقیت بزرگی برای حوثی ها بود. حوثی ها در پی دست یافتن به پایان قطعی جنگ با عربستان سعودی هستند و تهدید ها نظامی در دریای سرخ وزن بین المللی و منطقه ای آنها در مذاکره با عربستان سعودی رابالا می برد.
از طرف دیگر موشک اندازی سپاه پاسدارن بسوی اهدافی در کردستان عراق ، سوریه و پاکستان که به معنای نمایش قدرت از طرف جمهوری اسلامی است ،بازهم تنش در منطقه را بالاتر می برد.
اما به نظر می رسد هیچ کدام از کشورهای مهم منطقه تمایلی به گسترش جنگ ندارند و بخوبی آگاهند که نباید پای خود را بیشتراز گلیمشان دراز کنند.
12 در صد تجارت جهانی وابسته به دریای سرخ است و از هم اکنون مختل شدن حمل و نقل از این دریا تاثیرات محسوسی بر اقتصاد جهانی گذاشته است. سه شنبه قطر اعلام کرد حمل و نقل گاز مایع این کشور و همچنین سایر کالا کاهش خواهد یافت.
باید توجه کرد که جنگ روسیه و اکراین به بحران انرزی دامن زده و قیمت ها را بالاتر برده بود.کارخانجات اتومبیل سازی از قربانیان بحران دریای سرخ هستند. ماشین سازی ولو ، تسلاو..و اعلام کرده اند که با تاخیر دریافت قطعات روبرو هستند و مجبور به پایین آوردن سطح تولید. در واقع دور زدن باب المندب 13000 کیلومتری مسیر را دورتر کرده و دوهفته به زمان حمل و نقل دریایی اضافه می کند.
در ادامه تنش ها پنجشنبه 18 ژانویه ارتش پاکستان شهر سراوان دراستان سیستان و بلوچستان ایران را مورد حمله موشکی قرار داد. هدف ا اعلام شده دولت پاکستان نابودی مقر « پیکار جویان بلوچ» بوده است. این حمله چند کشته بر جای گذاشته است.
18.01 2024